Cele mai frecvente 10 afectiuni ginecologice

Afectiuni ginecologice

Cele mai frecvente 10 afectiuni ginecologice

Femeile se pot confrunta cu o serie de afectiuni ginecologice, care afecteaza sistemul reproducator, incepand de la probleme mici, care se pot rezolva usor, pana la boli grave care presupun tratamente. 

Controale ginecologice periodice sunt necesare pentru a depista din timp aceste afectiuni.

Cele mai frecvente 10 afectiuni ginecologice sunt:

 

1. Dismenoreea

Durerea menstruala  ( dismenoreea) poate sa apara inca de la prima menstruatie (menarha), dar in general incepe sa se manifeste la cativa ani de la prima menstruatie si este ales intalnita in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani.

2. Chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt saculete cu lichid care se formeaza in interiorul ovarelor sau pe suprafata acestora. Cele mai multe dintre ele sunt benigne (necanceroase), in marea majoritate a cazurilor, acestea sunt de mici dimensiuni si se resorb fara tratament.

3. Sindromul ovarelor polichistice

Servicii ginecologie Centrul Klass

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta cea mai frecventa cauza de infertilitate la femei cu varste cuprinse intre 14 si 40 de ani, care presupune asocierea tulburarilor de reproducere cu dereglari ale ciclului menstrual, sterilitate, hirsutism si obezitate.

4. Endometrioza

Endometrioza reprezinta o afectiune in care un tesut similar cu cel din interiorul uterului se dezvolta in exteriorul acestuia si este localizat in zona ovarelor si a trompelor uterine. Este frecvent diagnosticata in cazul pacientelor de varsta fertila si are ca efecte infertilitatea.

5. Fibromul uterin

Fibromul uterin este o crestere necanceroasa a uterului, care apare, in general, in perioada de fertilitate

6. Boli cu transmitere sexuala

Odata cu inceperea vietii sexuale, cresc riscurile de a dezvolta o afectiune ginecologica .

Bolile cu transmitre sexuala sunt diagnosticate in primul rand la pacientelor cu varste intre 18-20 de ani. Acestea sunt produse de virusi, bacterii sau diferiti paraziti, care colonizeaza tractul genital si pot declansa simptome neplacute. Printre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala se numara Gonoreea, Chlamydia, Candida, Sifilis, Mycoplasma sau Papiloma Virusul Uman (HPV).

 7. Noduli miomatosi

La femeile cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani pot aparea noduli miomatosi sau fibromatosi la nivelul uterului (fibroame uterine).

8. Cancer de col uterin

Cancerul de col uterin este al 3-lea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România, afectând anual circa 3400 românce și a 4-a  cauză de deces din cazurile de cancer în rândul femeilor. In fiecare an sunt inregistrate circa 1800  de decese. Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femei tinere, adica la femeile sub 55 ani.

9. Cancerul ovarian

Este  considerata a  5 – a  cauză de deces la femei, raportat la toate tipurile de cancer. În România, în anul 2020 au fost înregistrate 5.302 cazuri de cancer ovarian, un număr de 1.909 cazuri noi  și 1.121 de decese, cauzate de acest tip de tumoră.

10. Infecția cu HPV (Human Papilloma Virus)

Este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin. 80% dintre femei și barbați se infectează în decursul vieții cu acest virus.

Programeaza-te la o consultatie

Controale ginecologice periodice pot depista din timp afectiunile oferind posibilitatea ca acestea sa fie tratate usor.

Surse:

https://www.nice.org.uk

https://www.northshore.org